UNITATE ACREDITATĂ ÎN CICLUL II, CU UN PROCENT DE 90.24%, IN CATEGORIA III de acreditare pentru serviciile medicale oferite.
Încadrarea a fost influenţată de existenţa Programului de conformare, anexă la Autorizaţia Sanitară de Funcţionare - ce cuprinde lucrări de execuţie în vederea reabilitării spitalului, care se vor desfăşura pe o perioadă îndelungată de timp.

Centrul Judetean de Glaucom Braila

Saptamana mondiala a glaucomului 11-17.03.2012

Asociatia mondiala a Glaucomului ce implica numeroase societati nationale ale oftalmologilor cu preocupari in sfera acestei boli, impreuna cu Asociatia mondiala a pacientilor cu glaucom si-au unit fortele avand ca oiectiv:cresterea gradului de alerta individuala sau in grup impotriva orbirii generate de Glaucom.Initiativa constituirii unei saptamani dedicate acestei maladii dateaza din 2008 si a reprezentat un motiv de dezbateri numeroase care au ca tema Glaucomul.Anul acesta saptamana mondiala se desfasoara sub sigla :NU LASA GLAUCOMUL SA-TI INTUNECE VIATA.

Glaucomul este o afectiune oftalmologica caracterizata prin distrugerea lent progresiva a nervului optic, element ce asigura transmisia catre creier a informatiilor vizuale. In absenta tratamentului, boala progreseaza si evolueaza catre inrautatirea vederii pana la orbire. Odata instalata, aceasta este ireversibila. Foarte important de mentionat ca aceste pierderi apar fara ca pacientul nostru sa resimta nici o durere , nici un semn care l-ar putea indrepta catre medic.Din acest motiv, Glaucomul este cunoscut sub denumirea de AFECTIUNE SILENTIOASA CE DETERMINA ORBIREA sau ,,SNEAK THIEF of SIGHT,,.

Exista mai multe forme de Glaucom.Unele sunt secundare altor afectiuni oculare, asa numitul Glaucom Secundar. Cele mai multe forme au un caracter primar fara cauze cunoscute sau decelabile. Cea mai cunoscuta cauza este cresterea presiunii intraoculare. Cresterea presiunii in ochi este considerata azi factor de risc in aparitia bolii alaturi de istoricul familial, varsta , miopia forte.Exista forme de Glaucom care apar in copilarie, Glaucomul Congenital sau Juvenil, care necesita o abordare terapeutica speciala.

Cea mai comuna forma de Glaucom este cel cu unghi deschis. Toate formele de Glaucom sunt cronice, cu exceptia celui cu unghi inchis care poate prezenta manifestari de tip acut ce sunt insotite de durere si de pierderea brutala de vedere. Glaucomul este a doua cauza de orbire din lume. Sunt cunoscute in prezent 4.5 mil de persone care au orbit datorita acestei boli si se estimeaza ca numarul va creste pana in 2020 la 11.2 mil de persoane, explicatia fiind caracterul silentios al bolii. In acest sens Societatea Romana de Glaucom, prin toti membrii sai, militeaza pentru existenta in Romania a cat mai multe Centre de Glaucom. Scopul acestora, in primul rand, este diagnosticarea precoce si ulterior, tratamentul si monitorizarea bolnavilor cu Glaucom. La Braila suntem mandri ca avem, in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta cel mai bine dotat Centru de Glaucom din tara (cu fondurile asigurate de Consiliul Judetean), despre care putem spune ca a indeplinit si proba timpului, pentru ca la nici un an de la deschidere a fost vizitat de 3500 de pacienti.

Vindecarea de Glaucom nu este inca posibila. Rolul tratamentului cu picaturi, al celui laser si chirurgical este de a limita progresia bolii, pentru ca distrugerile de nerv optic sunt ireversibile.

Obiectivele majore ale strategiei de tratament, in boala glaucomatoasa, constau in mentinerea calitatii vietii si a vederii pacientului, cu pretul unor costuri mici.Directiile majore ale strategiei terapeutice sunt: detectarea bolii, ce implica un diagnostic precis si o stadializare corespunzatoare,stabilirea unei conduite terapeutice adaptate la pacient si initierea terapiei optime.Coordonatele strategiei terapeutice se stabilesc in functie de individ ,mediul sau socio-economic,accesul la serviciile medicale,nivelul de pregatire al oftalmologilor si resursele disponibile.La resurse disponibile este necesar a se lua in calcul atat partea umana (numar de medici oftalmologi si de familie implicati in urmarirea si tratarea pacientilor cu glaucom) cat si partea materiala(dotarea corespunzatoare cu aparatura medicala de performanta,sisteme de evidenta a pacientilor,etc...).

Braila se inscrie astfel in randul Centrelor cu traditie in diagnosticarea, dar si in tratamentul bolii Glaucomatoase. Ramane ca populatia sa constientizeze riscul depistarii tardive a acestei maladii si sa se prezinte la un consult oftalmologic de rutina, cel putin odata pe an dupa varsta de 40 de ani. De mentionat ca, este foarte important ca si copiii, pana merg in primul an de scoala, trebuie sa fie evaluati oftalmologic.

Dr. Alina Mihaela NEACSU
Medic primar oftalmolog
Sef Sectie Oftalmologie
Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Braila